Yaşam

Uzmandan YKS tavsiyesi: ‘Son gün soru çözmeyin’

Yeditepe Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, YKS Gerisayım başladı. Açıklamayı değerlendiren Prof. Dr. Özabacı, yoğun ve yorucu bir hazırlık sürecinin ardından sınav heyecanı yaşayan öğrencilere ve ailelerine tekliflerde bulundu.

Şubat ayında oldu KahramanmaraşDeprem merkezli depremler nedeniyle deprem bölgesinde sınava hazırlanan gençlerin, öğretmenlerin ve velilerin hayatlarının büyük ölçüde değiştiğini hatırlatan Özabacı, ülke genelinde çok sayıda insanın hayatının etkilendiğine değindi.

Özabacı, birçok gencin ve ailelerinin yeni bir başlangıç ​​yapabilmesi için bireylerin umutlarının bu sınava bağlanabileceğini belirterek, “Tüm bu yaşananların içinde sınav unutulmuş olsa da insanların doğasını canlı tutması ve gelecek bağlarını güçlendirmesi açısından bir araç olarak anlamlı bir yer edinmiş olabilir.diye ilan etti.

Özabacı, tüm bu deneyimlerin yer aldığı sınavın gençlerin gelecek yaşam planlarını büyük ölçüde etkileyeceğini, bu nedenle YKS’ye bilgi birikimi sunacak şekilde girebilmek için ruhsal, duygusal, fiziksel ve zihinsel olarak hazırlanmanın uygun olacağını belirtti. en uygun şekilde.

Sınava hazırlık sürecinin yanı sıra sınav sırasında yapılacakların da değerli olduğunu belirten Prof. Dr. Özabacı, ” Sınavdan bir hafta önce genel bir değerlendirme yapmak, deneme sınavı çözmek, geçmiş yılların sorularına bakmak öğrencilerin sınav performansını, özgüvenini ve motivasyonunu olumlu yönde etkileyecektir. Son yıllarda sınavlarda çıkan soruları çok zor olmayan kaynaklardan inceleyip çözmek öğrencileri daha da güçlü kılacaktır.” kullandı.

‘Dinlen ve uyu’

prof. Nilüfer Özabacı, son bir hafta dinlenmenin de değerli olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Çalışmak kadar sevilen ve keyif alınan aktivitelere zaman ayırmak, gençleri güçlendirmek ve motivasyonu artırmak açısından çok daha değerli. Çalışma ve dinlenme zamanları sabit bir biçimde düzenlenmeli. Uyku bu konudaki en değerli kaynaklardan biri. dinlenme süreci.Uyku düzeninin sağlanması zihinsel performansı olumlu etkiler.Sınava hazırlanan gençler uykularını sadece sınavdan önceki gece değil, çok daha erken bir zamana ayarlamalıdır.Dinlenmiş ve dinç uyanmak doğru bir karar olacaktır. Sınav sabahı erkenden.”

Sınava hazırlanan gençlerin kendilerini huzurlu ve rahat hissetmelerinin değerli olduğunu vurgulayan Özabacı, bunun hem iç huzurlarıyla hem de sosyal çevreleriyle olan bağlarıyla ilgili olduğunu anlattı.

Dertlerini, korkularını, umutlarını, hayallerini güvendikleri insanlarla paylaşmanın gençlerin daha fazla desteklendiklerini hissedeceklerine işaret eden Özabacı, şu tavsiyelerde bulundu:

“Tabii bu süreçte ailelerin çocuklarına eşlik ederek nasıl yardımcı olabileceklerini sorgulamaları, hatta çocukları ile samimi, sakin ve destekleyici paylaşımlarda bulunmaları çok rahatlatıcı olacaktır. Tutmamak çok rahatlatıcı olacaktır. Olumlu düşünceleri zihinlerinden uzaklaştırmak, zaman zaman yeterli ve rahatlatıcı fikirleri ve umutlu gelecek hayallerini düşünmek destekleyici olacaktır.Konuşmalar, kişiler olduğunda olumsuz etkilenmemek için ortamdan uzak durmak uygundur. ve gözden kaçabilecek haberler.Gençlerin sınavla ilgili veya sınav konularıyla ilgili kendi ön yargıları olduğunda, onların yerine olumlu duygu ve düşüncelerin ön plana çıkarılması güçlendirici olacaktır.”

‘Son gün soru çözmeyin’

Sorunun son gün çözülmemesi gerektiğini belirten Prof.

Sınavdan önceki günlerde nefesi düzenlemenin motivasyon ve performansı destekleyeceğini belirten Özabacı, şöyle konuştu:

“Üniversite aday öğrencilerinin 10-15 saniye rahat bir şekilde sırtlarına yaslanıp, burunlarından derin nefes alıp, nefeslerini ölçülü bir şekilde tutmaları, ağızlarından yavaş yavaş nefes almaları onları büyük ölçüde rahatlatacaktır. nefesine odaklanarak rahatlayabilir.dikkati dağıldığında ve kendini yorgun hissettiğinde nefes egzersizlerine devam etmelidir.Bu test geleceğiniz için değerli bir sınavdır ancak telafisi mümkün değildir.Lütfen kendinize bunu her zaman hatırlatın.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu