Haber

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde ilginç detaylar

Türk sporuna damgasını vuran ve ‘Zıt Kardeşler’ olarak adlandırılan Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde 114 yıl süren rekabette birçok ilginç olaya tanık olundu.

İki takım arasındaki rekabette ilk golü Galatasaraylı futbolcu Emin Bülent Serdaroğlu kaydetti.

17 Ocak 1909’da “Priest’s Meadow” denilen yerde ilk maçı 2-0 kazanan Galatasaray, rakibinden ilk 7 maçta gol yemedi.

Fenerbahçe ilk galibiyet için 5 yıl bekledi

Fenerbahçe, müsabakadaki 8. randevusunda Galatasaray karşısında ilk golü ve galibiyeti elde etmeyi başardı.

4 Ocak 1914’te Union Club arenasında oynanan İstanbul Ligi maçını 4-2 kazanan Fenerbahçe, rakibi karşısında yaklaşık 5 yıldır süren sessizliğe böylece son verdi.

Hasan Kamil Sporel, sarı-lacivertliler adına Galatasaray’a karşı tarihindeki ilk golü kaydetti.

En az ve en çok seyircili maçlar

Galatasaray-Fenerbahçe maçlarında en az seyirci 17 Kasım 1922’de geldi.

İttihat Sahası’nda sağanak yağış altında hakem Fethi Tahsin Başaran’ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı 14 kişi biletiz izledi.

21 Eylül 2003 tarihinde Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan lig karşılaşmasını 70 bin 125 seyirci izledi. Bu sayı, iki takım arasındaki maçı izleyen seyirci sayısında rekor olarak tarihe geçti.

Yarışmanın en çok gol atanları

Fenerbahçe’den Zeki Rıza Sporel, müsabakalarda en çok golü atan oyuncu oldu. Sporel, Galatasaray ile çıktığı 42 maçta 27 kez rakip fileleri havalandırdı.

Zeki İstek Sporel’i 24 golle bir diğer Fenerbahçeli Alaattin Baydar takip ediyor. Karşılaşmada Fenerbahçe’den Lefter Küçükandonyadis’in 20, Galatasaray’dan Metin Oktay’ın ise 19 golü bulunuyor.

Bu arada her iki takımda da forma giyen Tanju Çolak’ın müsabakada Galatasaray ile 14, Fenerbahçe ile 8 olmak üzere toplam 22 golü bulunuyor.

Lig maçlarında Galatasaray’dan Metin Oktay 9 golle ve Fenerbahçe’den Aykut Kocaman 8 golle takımlarının en çok gol atan oyuncuları oldular.

Turgay Şeren’in rekoru

Galatasaray-Fenerbahçe maçlarında en çok oynama rekoru rahmetli Turgay Şeren’e ait.

A Milli Takım’ın ve Galatasaray’ın unutulmaz kalecilerinden olan Şeren, sarı-kırmızılı kalesini Fenerbahçe’ye karşı 55 kez savunurken, müsabakanın en çok oynayan oyuncusu unvanını elinde tutuyor.

yılların hasreti

İki takım müsabakanın bazı bölümlerinde birbirlerine üstünlük kurmakta zorlandılar.

Fenerbahçe üst üste 11 maç, Galatasaray ise 18 maç kazanamadı. 20 Kasım 1949’daki maçı 2-0 kazanan Fenerbahçe, üst üste 11 maç kazanamadı ve 22 Şubat 1953’te Galatasaray taraftarına 1-0’lık galibiyet sunmayı başardı.

Galatasaray ise 17 Mayıs 1942’deki maçı 3-1 kazandıktan sonra 18 maç kazanamamış, 1 Aralık 1946’daki 19. maçında ise 1-0 galip gelmişti.

18 farklı statta buluştular

Galatasaray ile Fenerbahçe, 18 farklı statta 396 maçlık rekabette karşılaştı.

Rakipler İstanbul İnönü, Ali Sami Yen, Fenerbahçe, Taksim, Erdem, Ankara 19 Mayıs, Atatürk Olimpiyat, İzmir Atatürk, Ankaragücü, Türk Telekom, Yeni Erzurum (şimdi Erzurum Kazım Karabekir), Offenbach, Frankfurt, Köln, Mönchengladbach Borussia Park, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Has, Manisa 19 Mayıs ve Antalya stadlarında sahaya çıktı.

Her iki takımda da heyecanı yaşayanlar

Birçok oyuncu, futbol kariyerlerinde her iki kadro formasını da giyme şansı buldu.

Her iki kadroda da son dönemde forma giyen oyuncular şöyle:

Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Tanju Çolak, Semih Yuvakuran, Selçuk Yula, Hasan Vezir, Benhur Babaoğlu, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ahmet Yıldırım , Sergen Yalçın, Emre Aşık, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Mehmet Yozgatlı, Stjepan Tomas, Servet Çetin, Emre Belözoğlu, Caner Erkin, Kazım Kazım, Mehmet Topal, Burak Yılmaz, Olcan İsim, Serdar Aziz, Şener Özbayraklı, Tolga Ciğerci, Garry Rodrigues, Sinan Gümüş, Emre Mor.

Bir maçta dört gol atmak

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde bir futbolcunun bire bir maçta attığı en yüksek gol sayısı 4 oldu.

Galatasaray’dan Celal İbrahim, Cemil Gürgen ve Metin Oktay ile Fenerbahçe’den Zeki İstek Sporel rakip filelere bir maçta 4 gol atma başarısını gösterdi.

En yaygın sonuç: 1-0

İki takımın 114 yıllık tarihinde geride kalan 396 maçta en çok alınan sonuç 1-0 oldu.

Galatasaray-Fenerbahçe maçlarında 74 kez 1-0, 49 kez de skor 2-1 oldu.

En farklı skora sahip maç

İki grubun ortasında kalan maçlarda en farklı skoru alan Galatasaray 7-0’lık skorla galip geldi.

İstanbul Ligi’nde 12 Şubat 1911’de oynanan karşılaşmayı Galatasaray 7-0 kazandı.

Fenerbahçe’nin farklı skorlarla galibiyetleri

Fenerbahçe, 2002-2003 döneminin ilk yarısında Kadıköy’de oynanan maçta rakibi Galatasaray’a karşı en farklı skorlarla galibiyete ulaştı.

Sarı lacivertliler, 6 Kasım 2002’de oynanan karşılaşmayı 6-0 kazanırken, aynı zamanda lig maçlarında en farklı skoru iki grubun ortasında aldı.

En gollü maçlar

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında en çok gol atılan maçlarda sporseverler penaltılar dışında toplam sekiz gol gördü.

5 Haziran 1983’te Ali Sami Yen Stadyumu’nda oynanan lig maçında rakipler 4-4 berabere kaldı. 7 Şubat 2001 tarihinde iki takımın ortasında oynanan Türkiye Kupası yarı final karşılaşması 4-4 sona erdi.

İptal edilen maç ve tarihi mücadele

23 Şubat 1934’te rakiplerin oynadığı İstanbul Ligi maçı, oyuncular arasındaki kavga nedeniyle yarıda kaldı.

Taksim Stadı’nda oynanan karşılaşmanın 60. dakikasında Galatasaray’dan Kadri Dağ’ın Fenerbahçe’den M. Reşat Nayir’e tekme atması ve Kadri’ye doğru koşan Fenerbahçe’den Fikret Arıcan’ın Galatasaray’dan Tevfik tarafından kucaklanarak saha kenarına fırlatılmasıyla ortalık karıştı. . İki grubun ortasında başlayan kargaşaya tribünlerdeki seyirciler de katılınca olaylar büyüdü.

Yarım kalan maçın ardından “Mintika Futbol Komitesi” Türk spor tarihinin en ağır cezalarından birini düzenleyerek 9’u Fenerbahçe’den, 8’i Galatasaray’dan olmak üzere toplam 17 futbolcuyu uzun süre cezalandırdı.

Bu penaltılardan en karlı çıkan takım olan Beşiktaş, periyodu rakipleri önünde şampiyon tamamladı.

yabancı hakemler

Yarışmanın geçmişinde yabancı hakemler görev yaptı.

Bunlar arasında Çek, İngiliz, Yunan, İtalyan, Avusturya, Alman, İsviçre, Romanya, Macar, Yugoslav, Belçika ve Bulgar hakemler yer alıyor.

tarihten yapraklar

Galatasaray’dan Bahri Altıntabak, Fenerbahçe’den Onur Has ve Nezihi Tosuncuk müsabaka tarihinde hem kendi kalesine hem de rakibe gol atan oyuncular oldu.

Şevki Şenlen, Raşit Çetiner, İlyas Tüfekçi, Hasan Vezir, Saffet Sancaklı ve Tanju Çolak hem Galatasaray hem de Fenerbahçe formasıyla gol sevinci yaşadı.

Müsabakada kadro değiştiren oyuncular arasında eski kadrolarında kaptanlık bandını taktıktan sonra transfer olan oyuncular arasında Fenerbahçe kaptanlığı yaparken Galatasaray’a transfer olan Naci Erdem ve Mehmet Oğuz olduğu kaydedildi. Galatasaray kaptanıyken Fenerbahçe’ye transfer oldu.

Rekabet dostlukla iyidir

Yarışmanın 114 yıllık tarihinde pek çok centilmenlik gösterisi yaşandı.

İki kulüp arasındaki rekabette son yıllarda artan gerginliğe rağmen oyuncu ve yöneticilerin geçmişteki centilmen davranışları bu keyifli uğraşa renk kattı.

Spor tarihçilerinin derlemelerine göre, bir derbi öncesi Fenerbahçe Başkanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaray taraftarlarına “Oberle kardeşler hasta, Hasan da sakat. Sizi eksik kadroda görmek istemiyoruz. İsterseniz maçı erteleyelim” demişti. dilek.” Maçın ertelenebileceği haberini gönderdi.

Fenerbahçe’nin bu teklifini kabul eden Galatasaray, futbolcuların toparlanmasının ardından 20 Ekim 1914’te yapılan erteleme maçında sarı-lacivertli rakibini 6-1 mağlup etti.

Birlikte bir ev kiraladılar ve ava çıktılar.

Aynı kaynaklara göre müsabakaların yeni başladığı dönemlerde Galatasaray ve Fenerbahçe sporcuları birlikte kiraladıkları evde kalarak birlikte ava çıktılar.

İki grup sporcu gece bir merkeze gelir sohbet ederlerdi. Bir gece sohbet yoğunlaşırken Galatasaray’dan Fenerbahçe’den Ali Sami Yen, “Yarın bizimle maçın var dedi. Git yat ve dinlen” dedi. uyardı.

ertelemeyi önerdiler

17 Kasım 1922’de rakipler arasında oynanan maç öncesinde farklı bir durum yaşandı.

Bu tarihte iki takım arasında Kadıköy’de bir maç vardı. Maça günler kala yağan yağmur sahayı göle çevirmişti. Fenerbahçe Başkanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaray Kulübü’nü arayarak “Saha çok kötü, maçı erteleyelim” dedi. söz konusu. Galatasaray Teknik Direktörü Necip Şahin, “Annemiz bugün bizi dünyaya getirdi Galip Bey. Gelip maç oynayacağız” dedi. diye cevap verdi. Galatasaray Kadıköy’e gelerek maçı oynadı ve Fenerbahçe maçı 3-0 kazandı.

Birleşme durumu ve ortak bir grup oluşturma fikri

Rakiplerin kurulduğu ilk yıllarda bile birleşmelerin ortaya çıktığı, hatta iki kulübün liderlerinin ortak bir kadro kurma konusunda anlaştıkları bile ileri sürüldü.

Galatasaray Kulübü’nün resmi yayını Galatasaray dergisinin Şubat 2003 sayısında Adnan Işık’ın belgelere dayalı haberinde, Galatasaray Kulübü Başkanı Ali Sami Yen ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Hulusi Bey’in 1912’de ikisinin ortak imzasıyla kaydettiği belgelerin yer aldığı belirtiliyor. yabancılara karşı kulüpler birlik olmasalar bile. Kadro kurma konusunda anlaştıkları hatta tüzüğü bile kendilerinin hazırladığı kaydedildi.

Kasten kaçırılan penaltı

23 Ocak 1925’te rakiplerin Taksim Stadyumu’nda oynadığı Vatan Gazetesi Kupası maçında ilginç bir olay yaşandı.

Fenerbahçe’nin penaltısının ardından stadın büyük balkon kısmı şut öncesi çöktü. Fenerbahçe’de Cafer Çağatay, bu gelişme üzerine penaltı atışlarında topu kaleci Ulvi Yanal’a bilerek gönderdi.

Karışık takım: “FenerSaray”

Galatasaray ile Fenerbahçe, 1934’te bir kez Türkiye’ye davet ettikleri yabancı takımlarla bir hazırlık maçı yaptıktan sonra üçüncü maçına “Fenerbahçe-Galatasaray Karması” şeklinde çıktı.

Bu karışımın forması ise iki kulübün renklerinin karışımı olan lacivert, sarı ve kırmızıdan oluşuyordu.

Canaydın’dan centilmenlik dersi

Son yıllarda maç aralarında olaylar yaşanırken, Galatasaray Kulübü’nün merhum lideri Özhan Canaydın’ın müsabakaya centilmen yaklaşımı alkış aldı.

İlk Fenerbahçe derbisini başkan olarak izleyen Özhan Canaydın, sarı-kırmızılı takımın 6 Kasım 2002’de Kadıköy’de 6-0’lık skorla mağlup olduğu maçta rakibinin attığı golleri alkışlayarak, Fenerbahçeli yöneticileri kutladı. , maça damgasını vurdu.

Merhum Canaydın, bu centilmenlik gösterisi nedeniyle çevresinde bazı yansımalar görse de Dünya Fair Play Kurulu (CIFP) tarafından 2002 Dünya Fair Play Ödülü’ne layık görüldü. Özhan Canaydın, bu davranışından dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenen Fair Play Sportif Davranış Ödülü’nü de aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Aşık Veysel Escort
Yavuz Selim Escort
Küçükbakkalköy Escort
Orta Escort
Göçbeyli Escort
Seymen Escort
Kemalpaşa Escort
İnönü Escort
Yenisahra Escort
Bozhane Escort
Haseki Sultan Escort
Zeynep Kamil Escort
Poyrazköy Escort
Soğullu Escort
Dudullu Osb Escort
Kadıköy Escort
19 Mayıs Escort
Karagümrük Escort
Namık Kemal Escort
Tomtom Escort
Meşrutiyet Escort
Esenkent Escort
Demirciköy Escort
Kurfallı Escort
Haseki Sultan Escort
Orta Escort
Beştelsiz Escort
Koşuyolu Escort
Ahmediye Escort
İsmetpaşa Escort
Soğullu Escort
Kaptanpaşa Escort
Ziya Gökalp Escort
Esentepe Escort
Orhangazi Escort
Bostancı Escort
Yeşilbağlar Escort
Yalı Escort
Cevizli Escort
Güzeltepe Escort
Batı Escort
Piyalepaşa Escort
Levent Escort
Yakacık Çarşı Escort