“Deprem Bölgelerinde Kadın Dayanışması Sürdürülebilir Olmalı”
Bilim Sıhhat Haber Ajansı’nın (BSHA) deprem bölgelerinde kadın dayanışması ve depremden etkilenen illerdeki kadın vatandaşların ihtiyaçlarına ilişkin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle ilk günden beri deprem bölgelerinde görev yapan gönüllü kadınların yürüttüğü çalışmalar, Erzincan Katre Kadın Dayanışma Derneği’nden kadın ve çocukların bölgedeki durumuna ilişkin bilgi aldı. deprem bölgeleri. Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci İlknur Akbaba, “Kadın dayanışması deprem bölgelerindeki kadınlara büyük bir moral ve güç kaynağı oldu. Sürdürülebilir bir dayanışma ağının kesintiye uğramadan var olması hayati önem taşıyor.”
Kadınların Temel İhtiyaçları Hijyen Ürünleri
Erzincan Katre Kadın Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Akbaba, depremlerin yaşandığı illerde ilk günlerden itibaren yurdun dört bir yanından güçlü bir dayanışma ağı oluştuğunu gözlemlediklerini söyledi. Akbaba, “Kadınlar için ihtiyaç listesinde hijyen paketleri ön planda yer alırken, güvenlik de dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Kadınların deprem bölgelerinde çocuklarını çadırlarda yalnız bırakmamak için çaba sarf ettiklerine dair gözlemlerimizi belirtmek isteriz. Deprem bölgelerinde güvenlik önlemlerinin daha da artırılmasının önemli olduğuna inanıyoruz.”
Deprem Bölgelerinde Kadın Dayanışması Gururlandırıyor
Akbaba, “Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte kadın dayanışmasının öncelikle kadınlar tarafından gerçekleştirildiği değer ortaya çıkmıştır. Kadınların gösterdiği dayanışma çok gurur vericiydi. Bu zor zamanlarda kadın dayanışması, deprem bölgelerindeki kadınlar başta olmak üzere tüm depremzedelere moral ve güç veriyor. Kadınların ve çocukların ihtiyaçlarının karşılanması ve birinci elden verilmesinin çok değerli olduğunu gördük. Hijyen gereçleri, hijyenik pedler, iç çamaşırları, ilaç takviyeleri, vitamin kümeleri, ağrı kesiciler, alt solunum yolları, ilaç abutment malzemeleri en çok ihtiyaç duyulan eserler olarak belirlediğimiz eserlerdi. Deprem bölgelerindeki kadınlar bu materyallere ulaşmak konusunda çekingen davranabiliyor ve bu noktada kadın dayanışma ağları ve sivil toplum kuruluşları devreye giriyor.”
Çocuklar ve Kadınlar İçin Manevi Temele Vurgu
Manevi temelin çocuklar için birincil ihtiyaç olarak ortaya çıktığını belirten İlknur Akbaba, “Deprem travması çocukları çok daha derinden etkiledi. Her şeye sahipken sıfır seviyesine ulaşan depremzedelere yapılan yardımların sürdürülebilirliğini önemsiyoruz. Sahada olmanın önemine her zaman dikkat çekiyoruz. Dernek olarak deprem meydana gelen iller için saha çalışması yapmaya hazırlanıyoruz. Barınma, kullanma ve içme suyu sorunları devam etmektedir. Saha çalışmalarımızı özellikle Kahramanmaraş ve Hatay’da sürdüreceğiz” dedi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)